Een hond laten steriliseren? Waarom zou je eigenlijk je teef laten steriliseren? Het steriliseren heeft een heleboel voordelen, niet alleen voor jouzelf maar ook voor de hond. Een sterilisatie waarbij de eierstokken verwijderd worden, kan je het beste laten doen wanneer de hond tussen 6-9 maanden oud is (dus nog een puppy).
Wat zijn eigenlijk precies de voordelen van sterilisatie?
- Het verminderd het risico op het ontstaan van melkkliertumoren
- De hond heeft geen paringsdrang en zal zich dus veel aangenamer gedragen
- Geen opdringerig gedrag en dus zal de hond minder weglopen
- Banken en tapijten zullen schoon blijven omdat het teefje geen bloed meer uitvloeit
- Sterilisatie zorgt voor een gemakkelijkere omgang met mensen en andere honden.
- Sterilisatie voorkomt dat een hond schijnzwanger wordt. Schijnzwangerschap kan een hond behoorlijk ziek maken.
- Sterilisatie zorgt ervoor dat de levensverwachting met 2 jaar toe zal nemen
De reden dat men het aantal nieuwe puppy’s wilt beperken is omdat asiels tegenwoordig vol zitten. Deze hondjes kunnen verder nergens terecht en daarom is het dus belangrijk om te voorkomen dat overpopulatie van honden toeneemt. Denk bijvoorbeeld aan rassen als heidewachtel, irish-glen of de karelische-berenhond.
Wat zijn de risico’s van sterilisatie?
Na sterilisatie is er een zeer kleine kans op urine-incontinentie. Dit is natuurlijk nooit prettig maar gelukkig is het goed te behandelen met medicatie. Het kan heel af en toe ook voorkomen dat de vacht van een hond verandert na sterilisatie.
Hoe gaat het in zijn werk?
Nadat het teefje onder narcose is gebracht, wordt er in de buikwand een kleine snede gemaakt zodat de eierstokken verwijderd kunnen worden. Een vervelende kap is gelukkig niet nodig dankzij de kleine snede en de hond kan dezelfde dag gewoon weer naar huis. Een controle van de wond vindt 10 dagen na operatie plaats.