Heeft je kat vlooien? Het ontdekken van vlooien bij een kat is een stuk moeilijker dan bij een hond. Katten eten de vlooien namelijk op wanneer ze zichzelf wassen met hun tong. Wanneer een kat zichzelf vaak krabt of wanneer jijzelf vermoedelijk jeukende rode insectenbeten op de onderbenen hebt, kan het zijn dat er vlooien aanwezig zijn. Door uw kitten snel te behandelen is uw leopardette, manx-langhaar, noorse-boskat of poedelkat snel van die kriebelende beestjes af.
Vlooien bij katten bestrijden
Wanneer je vermoed dat er vlooien zijn, kun je je kat het beste kammen boven een lichtgekleurd oppervlak. Gebruik hiervoor een vlooienkam en controleer of er zwarte of donkergekleurde korrels (vlooienpoep) op het oppervlak vallen. Met een vochtige doek kan je controleren of deze zwarte korrels daadwerkelijk van een vlooi af komen. Wanneer de korrel een rode spoor achterlaat op de doek betekent het dat het van een vlooi afkomt omdat het resten kattenbloed zijn.
Net als bij honden moet je ook bij katten voorzichtig zijn met bestrijdingsmiddelen. Het aanbod is verschrikkelijk groot en niet alles is goed voor een kat. In sommige vlooienbestrijdingsmiddelen zit zelfs zoveel giftige rommel dat het dodelijk kan zijn voor je kat. Mocht je twijfelen over het gebruik van bepaalde bestrijdingsmiddelen, dan kan je altijd een dierenarts raadplegen. De arts zal jou dan een advies geven welke bestrijdingsmiddelen 100% veilig zijn voor jouw kat. Koop dus niet zomaar allerlei middelen en ga deze zeker niet met elkaar mixen!
Een kat zonder vlooien
Verder is het belangrijk om het huis vlooivrij te maken. Dit doe je door ook je andere huisdieren te behandelen met een veilige vlooienbestrijdingsmiddel. Regelmatig stofzuigen en de zak goed dichtbinden en weggooien helpt ook om het aantal vlooien af te laten nemen. Kussen en dekens zijn vaak goede schuilplekken voor vlooien. Deze kan je dus het beste weggooien zodat je voorkomt dat ze opnieuw toe zullen slaan.